Ce presupune operatia de micsorare a stomacului – beneficii, riscuri si recomandari

Ce tipuri de operatii de micsorare de stomac sunt recomandate

Este o metoda de micsorare a stomacului, cu indicatii limitate in prezent , fiind cunoscuta si sub numele de Gastric Banding. Operatia este efectuata laparoscopic si implica montarea unui inel gastric din silicon, care poate fi reglat ulterior, astfel incat stomacul este impartit in doua portiuni cu dimensiuni inegale. Prima portiune este mai mica si va comunica cu restul stomacului numai prin canalul format de inel.

Cu cat inelul va fi mai strans in jurul stomacului, cu atat trecerea alimentelor este limitata mai mult. In functie de ritmul in care are loc scaderea in greutate, inelul poate fi ajustat ulterior, la doua luni de la interventie.

Spitalizarea in urma operatiei de micsorare a stomacului cu inel gastric dureaza numai 24 de ore, iar recuperarea este rapida, fara dureri. Deoarece este o tehnica reversibila, care nu presupune taierea stomacului, inelul poate fi indepartat, iar stomacul poate sa revina la forma initiala. In urma acestei interventii, poate fi indepartat pana la jumatate din excesul ponderal.

Operatia de micsorare a stomacului, cunoscuta si sub numele de gastrectomie longitudinala sau Gastric Sleeve, este cea mai utilizata procedura din chirurgia obezitatii. Prin aceasta operatie este eliminat aproximativ 80% din stomac, corespunzator marii curburi, zona in care se afla centrii foamei si de unde se secreta hormonul apetitului numit „grelina”.

In urma operatiei va ramane doar un tub cu un volum cuprins intre 80 si 100 ml, scopul fiind de a reduce apetitul si cantitatea de alimente ingerata si de a induce senzatia de satietate mult mai rapid.

Excesul ponderal poate fi redus cu pana la 70% in primul an de la interventie, iar spitalizarea dureaza 48-72 de ore.

You may also like...

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: